22.9 oC
Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
Email: info@dimossouliou.gr - Τηλέφωνο 26663 60100
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ/ΔΗΜΟΤΗΣ/Ανακοινώσεις/Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις/Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας και η εποχή του
Είσοδος

Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας και η εποχή του

20/10/2011 00:00
Share it!

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 19/10/2011 και από ώρα 18:00, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου «Καρκαμίσι», η εκδήλωση  που οργανώθηκε από το Δήμο Σουλίου και την εταιρεία λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου και  ήταν αφιερωμένη στα 400 χρόνια από την τελευταία επανάσταση και το θάνατο του Διονυσίου του Φιλοσόφου, με θέμα «Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας και η εποχή του».

Με συντονιστή το μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου κ.  Αλέκο Φαρμάκη, αρχικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. Τίτος απηύθυνε σύντομη  προσφώνηση – χαιρετισμό και η Δήμαρχος Σουλίου κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, καλωσόρισμα στους ομιλητές και παραβρισκόμενους.

Στη συνέχεια,  ακολούθησαν οι προγραμματισμένες κύριες   ομιλίες από τους :

Αθανάσιο Γκότοβο, καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,   με θέμα :  «Η εξέγερση του 1611 στην Ήπειρο και η διδασκαλία της ιστορίας».

Κωνσταντίνο  Πέτσιο, αναπληρωτή  καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα : «Όψεις της πνευματικής κίνησης στα Γιάννενα στις απαρχές του 17ου αιώνα ».

Ηλία Σκουλίδα, ιστορικό, επίκουρο καθηγητή ΤΕΙ  Ηπείρου, με θέμα «Βαλκανικές πραγματικότητες κατά τη διάρκεια των κινημάτων του Διονυσίου του Φιλοσόφου (τέλη 16ου  – αρχές 17ου αιώνα ) » .

Την  ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, διάρκειας δύο ωρών, που φώτισε αρκετές πλευρές της άγνωστης σε πολλούς τοπικής ιστορίας και τον αγώνα που έδωσε ο ένθερμος πατριώτης στα χρόνια της τουρκοκρατίας (Παραμυθιά 1540 – Ιωάννινα 1611) Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο  Φιλόσοφος, παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές,  επίσημοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, μέλη της εκπαιδευτικής  κοινότητας, καθώς και κάτοικοι από την πόλη της Παραμυθιάς και την  ευρύτερη περιοχή.

Παραθέτουμε  τον χαιρετισμό –  ομιλία της κ. Δημάρχου

Σεβασμιότατε, κυρία Δερέκα πρόεδρε της εταιρείας λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου , αξιότιμοι κύριοι καθηγητές, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.

Το  2011 είναι μια επετειακή χρονιά ενός πολυσήμαντου ιστορικού γεγονότος, με ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Σεπτέμβρης 1611 – Σεπτέμβρης 2011.

Φέτος συμπληρώθηκαν τετρακόσια χρόνια από το τελευταίο προεπαναστατικό κίνημα και το θάνατο του Διονυσίου του Φιλοσόφου.

Ήταν τότε που ο Παραμυθιώτης Αρχιεπίσκοπος Λάρισας και Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος, ανήσυχο πνεύμα και με ιδιαίτερη παιδεία, σάλπισε κατά των  Τούρκων το εθνικό εγερτήριο των Ελλήνων. Επικεφαλής ενός περίεργου επαναστατικού  στρατού  800 – 1000 χωρικών, των περισσότερων Παραμυθιωτών, κήρυξε στις    10.9.1611 την  επανάσταση και επιτέθηκε κατά του Τούρκου κατακτητή στα Ιωάννινα .

Η εξέλιξη είναι γνωστή, κυρίως από την προδοσία των ομοθρήσκων, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ηπείρου και ιδιαίτερα των Ιωαννίνων και της Παραμυθιάς. Εξισλαμισμοί, εκτελέσεις, εξαθλίωση, καταστροφές.

Οι συμφορές που είχαν σαν αποτέλεσμα τα αποτυχημένα κινήματα για τους Χριστιανούς, υπό τη μορφή της συλλογικής ευθύνης και των αντιποίνων, είναι ο σημαντικότερος λόγος που ο Διονύσιος αντιμετωπίστηκε από τους σύγχρονούς  του και από την παράδοση που δημιουργήθηκε  στον απόηχο των γεγονότων αυτών, ως ο κύριος υπαίτιος των δεινών.

Και μόνο το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα για τους περισσότερους είναι γνωστός ως «Σκυλόσοφος», αρκεί για να καταδειχθεί η σκληρότητα της ιστορικής μνήμης στο πρόσωπό του.

Είναι αλήθεια ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι συνήθως ορφανή.

Σήμερα 400 χρόνια μετά, η εικόνα του Διονύσιου είναι καιρός να μπει σ' ένα σωστό και απενοχοποιημένο  βάθρο.

Ιδιαίτερα η γενέτειρά του,  η Παραμυθιά, έχει χρέος να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Η σημερινή εκδήλωση ας είναι η απαρχή  γι' αυτό.

Ευχαριστούμε λοιπόν τους διακριτούς και διακεκριμένους ομιλητές, που μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται σήμερα εδώ.

Ιδιαίτερα τον συντοπίτη μας κ. Παναγιώτη Τσαμάτο, που επιμελήθηκε  της εκδήλωσης που σήμερα φιλοξενούμε.

Και πάλι σας ευχαριστούμε και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τον εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο λόγο σας.

 

 {gallery}ekdilosis/filosofos{/gallery}

Κατεβάστε την ομιλία του καθηγητή Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων Αθανασίου Γκότοβου από εδώ

 

Παραμυθιά,  20  Οκτωβρίου 2011

Η   ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΑΡΧΗ

 

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com