22.56 oC
Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
Email: info@dimossouliou.gr - Τηλέφωνο 26663 60100
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ/ΔΗΜΟΤΗΣ/Ανακοινώσεις/Ανακοινώσεις, Νέα/Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 49 Προκρίτων Παραμυθιάς
Είσοδος

Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 49 Προκρίτων Παραμυθιάς

04/10/2023 08:39
Share it!

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και με την πρέπουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Σουλίου και οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 29η Σεπτεμβρίου του 1943.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 07:00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. κ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, που παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια, με προπομπό τις εθνικές σημαίες που κρατούσαν μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, οι επίσημοι και οι παρευρισκόμενοι, κατευθύνθηκαν προς το Ηρώο των Πεσόντων, όπου ώρα 11:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Aκολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σουλίου κ. Καραγιάννη Ιωάννη, ομιλία από τον Δρίμιτζια Αντώνιο, απόγονο των εκτελεσθέντων, παραδοσιακό μοιρολόι με το κλαρίνο του μουσικού, κ. Μαρτίνη Χρήστου, προσκλητήριο νεκρών από μαθητές του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς και κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια στη μνήμη των ηρώων, κατέθεσαν εκπρόσωποι από τις οικογένειες των θυμάτων, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Καραγιάννης Ιωάννης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κάτσης Μάριος ως εκπρόσωπος της κ.ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Κάτσιος Νικόλαος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σουλίου, ως εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατών ο Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σουλίου κ. Αθανασίου Νικόλαος ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης.

Για τον στρατό, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος, για την Αστυνομία ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Μουσελίμης Βασίλειος, για την Πυροσβεστική ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Θεσπρωτίας, Επιπυραγός Ευάγγελος Μπέλλος και για το Λιμενικό, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Κορίζης. Η Επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο κα. Kerstin Lohr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού κ. Λέτσιος Γεώργιος, ως εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας η κα. Ντάνη Σοφία, ως εκπρόσωπος των Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας η κα. Τσεκούρα Βασιλική, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς κ. Κώτσης Νικόλαος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παραμυθιάς κ. Καλόγηρος Γεώργιος. Το παρόν μεταξύ άλλων, έδωσαν η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κα. Μπραΐμη-Μπότση Σταυρούλα, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας Παππάς Ιωάννης,  ο Διοικητής του 628 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Καρράς Γεώργιος, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον τερματισμό του αγώνα δρόμου θυσίας και την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους νικητές.

Η καθιερωμένη λαμπαδηφορία με αφετηρία το Δημοτικό σχολείο Βούλγαρη και τερματισμό το Μνημείο των Πεσόντων, δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη το καθιερωμένο «Τουρνουά 49 Προκρίτων» στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς.

Για την άψογη και απολύτως πετυχημένη πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων, ευχαριστούμε θερμά το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Παραμυθιάς, το ΕΚΑΒ Παραμυθιάς για τη διάθεση του ασθενοφόρου, τους εθελοντές και όσους με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, μας βοήθησαν και συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσή τους.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com