12.69 oC
Κυριακή 5 Μαΐου 2024
Email: info@dimossouliou.gr - Τηλέφωνο 26663 60100

Εμποροπανήγυρη Παραμυθιάς (Λάμποβο)

6/10/2017 - 15/10/2017

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΛΑΜΠΟΒΟΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ

Τήν 4ην τοῦ μηνός Ὀκτωβρίου ἂρχεται ἡ κατ’ ἒτος τελούμενη ἐνταῦθα ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ διαρκείας 8 ἡμερῶν ἑπονομαζομένη «ΛΑΜΠΟΒΟΝ».

Ἠ Συρροή κατά το τρέχον ἒτος προμηνύεται μεγάλη καί αἱ συναλλαγαί πλούσιαι εἰς ζῷα, κτηνοτροφικά προϊόντα, ὑφάσματα ἐγχώρια, κάππες, κοντόκαππα καί λοιπά εἲδη εἰσαγόμενα κατά μεγάλας ποσότητας.

Ἐφ΄ ᾧ παρακαλοῦμεν τούς βουλομένους νά προσέλθωσι διαβεβαιοῦντες αὐτοῖς ὃτι θά τύχωσι τῆς προθύμου ὑποστηρίξεως καί συνδρομῆς ἡμῶν.

 

Οἱ εἰσαγοντες ἳππους καί ἡμιόνους πρέπει νά φέρωσι μαζί των τά πιστοποιητικά.

Οἱ κ. κ. Δήμαρχοι καί Πρόεδροι Κοινοτήτων παρακαλοῦνται ὃπως δώσωσι εἰς τήν παροῦσαν εὐρεῖαν δημοσιότητα.

Ἐν Παραμυθία τῆ 1 Σεπτεμβρίου 1930

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΑΝ. ΧΑΛΚΙΑΣ

Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί στο χώρο της αρχαίας Φ ω τ ι κ ή ς, γύρω από μια εκκλησία αφιερωμένη στη γέννηση της Παναγίας, που αναφέρεται με το όνομα  Λ α μ π ο β ί θ ρ α, είχε καθιερωθεί από παλιά και λειτουργούσε, η θρησκευτική εμποροπανήγυρη, ο Λάμποβος.

Η εμποροπανήγυρη αυτή που αναφέρεται και ως Άτ παζάρι (αλογοπάζαρο – ζωοπάζαρο), με την ιδιαίτερη ονομασία Λάμποβος, οργανώνονταν κάθε χρόνο γύρω από μια παλιά εκκλησιά, τα ερείπια της οποίας υπάρχουν ακόμα και σήμερα, στη θέση “Γκουντίνα,, (μεσοχώρι) στο Λιμπόνι, λίγο έξω απ’ την Παραμυθιά, στο χώρο όπου έχει εντοπιστεί η αρχαία πόλη Φωτική.

Ο “Λάμποβος,, ήταν το μεγάλο χρονιάτικο παζάρι στο οποίο διαξάγονταν αγοραπωλησίες και ανταλλαγές προϊόντων, ειδών, πραγμάτων και ζώων (αλόγων, Βοδιών, Γιδιών, προβάτων), ό,που σε μια παράλληλη σχέση γίνονταν και πολλές λαϊκές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Αυτό άλωστε σημαίνει και “Λάμποβος,,. Λαϊκή θρησκευτική εμποροπανήγυρη.

Είναι Σλαβική ονομασία που διατηρήθηκε ως καθοριστικός όρος – Λάμποβος – για την εμποροζωπανήγυρη της Παραμυθίας, η οποία, από κάποια εποχή και ύστερα, λειτουργούσε στο χώρο της, αρχαίας Φωτικής, και ύστερα στον Άγιο Δονάτο και στην Παραμυθιά.

Πότε άρχισε να λειτουργεί η εμποροπανήγυρη αυτή στο χώρο αυτό της αρχαίας Φωτικής δεν είναι γνωστό. Η απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά εκείνα χρόνια, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και μας στερεί ^τη δυνατότητα διευκρίνισης πολλών γεγονότων της εποχής εκείνης.

Απόσπασμα απο το ΓΗ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ – Παρόλος Γιάννης

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com