11.45 oC
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025
Email: info@dimossouliou.gr - Τηλέφωνο 26663 60100
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ/ΔΗΜΟΤΗΣ/Ανακοινώσεις/Νέα/Δελτίο τύπου για την Ημερίδα των Κτηνοτρόφων στον Αυλότοπο Σουλίου
Είσοδος

Δελτίο τύπου για την Ημερίδα των Κτηνοτρόφων στον Αυλότοπο Σουλίου

07/11/2016 06:18
Share it!

Με μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος της θεματολογίας, πραγματοποιήθηκε στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας, το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου Σουλίου «Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ». Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Η κτηνοτροφία ως μοχλός ανάπτυξης σε περίοδο οικονομικής κρίσης» και απευθυνόταν στους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα πέντε χωριά του Σουλίου αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κα Ντούκα Βασιλική, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων: Αυλοτόπου κ. Διαμάντης Συμεών, Σαμονίβας κ. Τόκας Ευθύμιος και Κουκουλιών κ. Γιωτάκης Σπυρίδων, γεωτεχνικοί, κτηνοτρόφοι και άλλοι κάτοικοι των γύρω χωριών.

Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της ενημερωτικής ημερίδας παρουσιάστηκαν από τους:

1) Μπέλλο Γεώργιο, Γεωπόνο-Ζωοτέχνη του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων: οι φυλές προβάτων, αιγών και βοοειδών που κρίνονται κατάλληλες για εκτροφή στην περιοχή. Παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σημαντικότερων φυλών μηρυκαστικών και προτάθηκαν οι πλέον κατάλληλες για χρήση στην περιοχή και τα εφαρμοζόμενα παραγωγικά συστήματα,

2) Παππά Δημήτριο, Γεωπόνο-Ζωοτέχνη, Προϊστάμενο του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων: η διαδικασία εφαρμογής του εφαρμοζόμενου προγράμματος διατήρησης απειλούμενων φυλών καθώς και η σημαντική συνεισφορά του στη διάσωση και διατήρηση των αυτόχθονων φυλών στη χώρα μας,

3) Βένο Σταύρο, Κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσπρωτίας: τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνουν όσοι εργάζονται στον χώρο της κτηνοτροφίας ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση νοσημάτων τόσο ανάμεσα στα ζώα όσο και μεταξύ των ζώων και του ανθρώπου,

4) Μάργαρη Γεώργιο, ιδιώτη Ζωοτέχνη: τα κρίσιμα σημεία στα οποία θα πρέπει να δίνουν έμφαση οι κτηνοτρόφοι ώστε η διατροφή των ζώων τους να οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, να διατηρεί την υγεία των ζώων αλλά και να συμβάλλει στη μείωση του κόστους εκτροP1010264φής και τέλος

5) Τσιόδουλο Στέφανο, Λαογράφο-Ζωγράφο, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: οι χρήσεις του ασκιού στην αποθήκευση και μεταφορά γαλακτοκομικών προϊόντων στην παραδοσιακή κοινωνία καθώς και ο τρόπος που θα μπορούσε η παραδοσιακή αυτή τεχνική να αναβιώσει και να πιστοποιηθεί κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες.

Στη συνέχεια διανεμήθηκε στο ακροατήριο έντυπο ενημερωτικό υλικό και ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των εισηγητών, των κτηνοτρόφων και των εκπροσώπων των φορέων. Τέλος στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου ακολούθησε ένα μικρό γεύμα με τοπικά προϊόντα προς τιμήν των παρευρισκομένων.

Επισημαίνεται ότι παρότι η περιοχή του Σουλίου έχει μακροχρόνια παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικών κτηνοτροφικών προϊόντων, ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους των πέντε Σουλιοτοχωριών να παρακολουθήσουν στον τόπο τους, μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες του χώρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει για μια ακόμη φορά τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πέντε παραπάνω επιστήμονες – επιμορφωτές για την αφιλοκερδή και πολύτιμη συνεισφορά τους σε καιρούς βαθιάς και δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης.

Για τον πολιτιστικό Σύλλογο

Τσιρώνης Βαγγέλης Φιλόλογος Γραμματέας

Ταχ. Δ/νση: Αυλότοπος Θεσπρωτίας και Πλατεία πάργης 16 Ιωάννινα τ.κ. 45332

Ηλεκτρ. Δ/νση:tsirovag.1954@gmail.com

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com