Η διαδρομή ξεκινάει από το ξωκλήσι της Αγ. Τριάδας.
Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από τον δρόμο Σαλονίκη – Ελαταριά (Λαμπανίτσα) όπου κατευθυνόμενοι για την Λαμπανίτσα μετά την διασταύρωση για Βερενίκη υπάρχει μετά από 1 χλμ (Θέση Σταυρός) πινακίδα για την Αγ. Τριάδα.
Από την Αγ. Τριάδα και συγκεκριμένα από τον χώρο συνεστίασης, που υπάρχει πάνω από την εκκλησία, ξεκινάει μονοπάτι όπου μας οδηγεί σε ένα μικρό λιβάδι με «ίχνη» πέτρινης περίφραξης. Από το σημείο αυτό είναι εμφανές ο επόμενος προορισμός, το ύψωμα 1107. Ανεβαίνοντας για περίπου 40 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή. Από το σημείο αυτό αποκτούμε ορατότητα προς την Ανεμόρραχη (1265μ.) αλλά και την Χιονίστρα (1643μ) που βρίσκεται πίσω αριστερά της. Να αναφέρουμε ότι ακριβώς στην κορυφή υπάρχουν υπολείμματα οχυρωματικών έργων (χαρακώματα) πιθανώς από την δεκαετία του 1940. Ξεκινώντας για την Ανεμόρραχη κατεβαίνουμε στο διάσελο με το έδαφος να μην μας δημιουργεί προβλήματα, αρκετά βατό με ίχνη από μονοπάτι, που μας οδηγεί μετά από 30 λεπτά στην Ανεμόρραχη.
Η κορυφή εάν και με λιγότερο υψόμετρο από τις γύρω βρίσκεται σε θέση όπου με καλή ορατότητα μας δίνει μια πανοραμική άποψη των περισσότερων βουνών της Ηπείρου. Έτσι στον Νότο βλέπουμε τον Γκορίλα (1658μ.), στα ΝΔ την Χιονίστρα, στα ΒΔ την Μουργκάνα (1805 μ.) να υψώνεται πίσω από το καμένο Τσάβαλο (1260μ) . Στα Βόρεια διακρίνεται η Νεμέρτσικα (2208 μ.) και να ακολουθεί προς Ανατολικά η Τύμφη (2499 μ.), το Μιτσικέλι (1810 μ.), το Περιστέρι (2294 μ.),τα Τζουμέρκα ( 2429 μ,) και πιο κοντά Ανατολικά η κορυφή του Ολύτσικα (Τόμαρος) (1971 μ.).
Αφήνοντας την Ανεμόρραχη με δυτική πορεία κατεβαίνουμε με προσοχή στον επόμενο αυχένα, προσπαθώντας να μην παρεκκλίνουμε νότια γιατί έχοντας μπει σε ελατοδάσος πολλοί πεσμένοι κορμοί θα μας εμποδίσουν να διατηρήσουμε την πορεία μας. Στην βάση του αυχένα θα συναντήσουμε ερείπια (πιθανώς) από μικρή στάνη. Σιγά – σιγά θα ανέβουμε στο επόμενο ύψωμα όπου από κει γίνεται ορατό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει διασχίζοντας την βάση της Χιονίστρας στον χωματόδρομο πάνω από την θέση Κουτσούπι.
Ο χωματόδρομος θα μας οδηγήσει στον αυχένα στην βάση από το Χασοβούνι. Ανεβαίνοντας λίγο (20 μ.) προς το Χασοβούνι υπάρχουν ερείπια από σπίτι (“ΓιωργακιΜάρκου” – Γιώργου Ρίζου) κάτω από τα επιβλητικά έλατα.
Ακολουθώντας για λίγο τον δρόμο που κατεβήκαμε από το Κουτσούπι για 50 μ. περίπου, στρίβουμε αριστερά για να πάρουμε το μονοπάτι για το Χωριό της Λαμπανίτσας. Αρχικά το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο κατεβαίνοντας. Όμως, εάν και οι πεσμένοι κορμοί ελάτης φράζουν το μονοπάτι, αυτό σε πολλά σημεία είναι αρκετά καθαρό. Γενικά αυτό που προσέχουμε είναι κατεβαίνοντας να βρισκόμαστε για τα πρώτα 600 μ. με την κοίτη της ρέματος (Λακκιάς) στο αριστερό μας χέρι. Το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην κοίτη της Λιακκιάς και θα μας περάσει στην απέναντι “όχθη” .
Από το σημείο αυτό το μονοπάτι είναι καλά διατηρημένο και μας προσφέρει μια ευχάριστη κατάβαση μέσα στα έλατα με το επιβλητικό γκρεμό του Γλιστερού στα δεξιά να μας “επιβλέπει”. Φτάνοντας χαμηλά στη Λακκιά στη θέση Χαλίκι το μονοπάτι παίρνει Δυτική πορεία και θα μας οδηγεί στην εκκλησία της Παναγιάς και αμέσως μετά στο άνω μέρος του χωριού, στην κεντρική βρύση.
Στο σημείο αυτό δίνεται η δυνατότητα εάν έχετε αρκετό χρόνο να κάνετε μια περιήγηση στα ερείπια του χωριού από τον “δρόμο” – μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν δεκαετίες πριν οι κάτοικοι του. Από την βρύση και περνώντας απέναντι στο ρυάκι θα βρεθούμε στην παλιά βρύση του χωριού (με επιγραφή κατασκευής το 1954) και κοιτώντας βόρεια προς την πλαγιά θα εντοπίσουμε το παλιό μονοπάτι. Ακολουθώντας το μετά από λίγα μέτρα στο δεξί μας χέρι θα βρούμε ένα εικόνισμα που πιθανώς σηματοδοτούσε την άνω είσοδο στο κυρίως χωριό. Η ημικυκλική πορεία που θα ακολουθήσουμε στην πλαγία θα μας φέρει μέσα από τα χαλάσματα των σπιτιών του χωρίου δίνοντας την δυνατότητα να παρατηρήσουμε την εσωτερική διαρρύθμιση τους και να περπατήσουμε στα καλντερίμια, στα σημεία όπου η δόμηση του χωριού ήταν πυκνή. Αξίζει μια παρέκκλιση της πορεία μας για να κατεβούμε για λίγο και να επισκεφτούμε το σχολείο του χωριού (που δυστυχώς το εσωτερικό του βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση) και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ανεβαίνοντας πάλι στην πλαγιά θα οδηγηθούμε στην έξοδο της Λαμπανίτσας όπου σηματοδοτείτε πάλι από εικόνισμα (Αγ. Νικολάου). Συνεχίζουμε να ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι πού είναι χαραγμένο στην πλαγιά απέναντι από τον ασφαλτόδρομο. Στο ορατό τέλος του το μονοπάτι θα μας κατεβάσει στην κοίτη το Λάκκου της Λαμπανίτσας (περίπου στην θέση Καλαεράκι) και τελικά θα ανεβούμε να ακολουθήσουμε τον ασφαλτόδρομο που ελίσσεται ανάμεσα στα μεγάλα έλατα. Το τέλος της διαδρομής βρίσκεται στη θέση «Σταυρός» κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στην Αγία Τριάδα.