ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιδιαίτερα πετυχημένη από πλευράς συμμετοχής και αποτελέσματος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Σουλίου ‘Καρκαμίσι’, στην Παραμυθιά, η ανοιχτή συγκέντρωση φορέων και κτηνοτρόφων, με συνδιοργανωτές το Δήμο Σουλίου, το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.
Στην τρίωρη και πλέον διάρκεια της συζήτησης, οι κτηνοτρόφοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν γνωστά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα δε να ενημερωθούν από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Θεσπρωτίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Ιωαννίνων και από εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, σχετικά με το πρόγραμμα νέων αγροτών, το μητρώο αγροτών, την επιλεξιμότητα των κοινοτικών βοσκήσιμων εκτάσεων σε σχέση με τις ενιαίες ενισχύσεις, καθώς και για τις νομιμοποιήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος Γεώργιος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Φίλη Αντιγόνη, ο εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατών Δ. Σ. κ. Κωσταράς Σταύρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, φορείς και πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Δήμαρχος Σουλίου τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της γεωργοκτηνοτροφικής οικονομικής δραστηριότητας στο Δήμο Σουλίου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ, τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των αναδασμών, τις οικονομικές κ.λ.π. δυσκολίες λειτουργίας των ΤΟΕΒ, τη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων σε σχέση με τις ενιαίες ενισχύσεις, καθώς και σε πολλά άλλα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.
Τέλος, η κα Δήμαρχος επισήμανε πως με την ανάληψη και άσκηση προεδρίας της Ε. Ε. από την Ελλάδα για το τρέχον εξάμηνο, θα πρέπει στη νέα ΚΑΠ 2014-2020 να τεθεί ζήτημα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την επιλεξιμότητα, η ιδιαιτερότητα των ελληνικών βοσκοτόπων, που είναι ποικιλόμορφοι και περιλαμβάνουν από πλούσια λιβάδια έως εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση και βοσκοϊκανότητα και όχι να προωθούνται λύσεις και ημίμετρα, όπως η τράπεζα γης.
Τόνισε πως όλοι όσοι είμαστε εδώ, είμαστε από ενδιαφέρον, αναζητώντας τεκμηριωμένη και πλήρη ενημέρωση, καθώς και πρακτικές λύσεις. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα προς όφελος των αγροτών εξαχθεί από τη συζήτηση, απαιτείτε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί με άμεσες ενέργειες, σοβαρές, στοχευμένες που θα αποτελέσουν προϊόν μελέτης και διερεύνησης με πρώτους τους άμεσα ενδιαφερόμενους και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πάνω απ΄ όλα να υπάρξει πολιτική βούληση.
Παραμυθιά 14 Ιανουαρίου 2014
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ