Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Σουλίου – Ιούλιος 2022
21.61 oC
Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
Email: info@dimossouliou.gr - Τηλέφωνο 26663 60100
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ/ΔΗΜΟΤΗΣ/Ανακοινώσεις/Νέα/Μήνυμα της Δημάρχου Σουλίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Είσοδος

Μήνυμα της Δημάρχου Σουλίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

08/03/2012 00:00
Share it!

Μήνυμα της Δημάρχου  Σουλίου, με αφορμή την

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή

          Στις μέρες μας η ισότητα ευκαιριών  μεταξύ  ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί μόνο μια απαίτηση κοινωνική και δημοκρατική, είναι μια επείγουσα ανάγκη για εκατομμύρια γυναίκες, είναι μια δυναμική που έχουν ανάγκη η οικονομία και οι κοινωνίες μας.

–         Η μικρή συμμετοχή του μισού και πάνω πληθυσμού της γης στην αγορά εργασίας.

–         Η ανισότητα των ευκαιριών.

–         Οι μειωμένες δυνατότητες για επαγγελματική εξέλιξη

–         Η πολλαπλότητα του ρόλου μας μητέρα – σύζυγος – εργαζόμενη (άνεργη με ότι συνεπάγεται), με αποτέλεσμα              δυσκολία εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

 –        Η ανεπαρκής συμμετοχή σε δράσεις αναβάθμισης των προσόντων και τέλος στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 –         Είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οι γυναίκες σήμερα.

  Βασικός παράγοντας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δειλά – δειλά στην αρχή με επιβολή ποσόστωσης στη συνέχεια και 55 μόλις χρόνια μετά από το δικαίωμα ψήφου σ’ εμάς τις γυναίκες θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο.

Δεν επιλεγόμαστε δηλαδή μόνο για να γεμίσουμε τα ψηφοδέλτια, εκλεγόμαστε, κατέχουμε θεσμικές θέσεις, ηγούμαστε συνδυασμών.

Βέβαια δεν χρειαζόμαστε την ποσόστωση, χρειαζόμαστε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα έδιναν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες να ασχοληθούμε με τα κοινά, για να ιεραρχήσουμε με μυαλό θηλυκό να χαράζουμε πολιτικές.

Οφείλουμε και πρέπει διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλλου να συμμετέχουμε, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης προβλημάτων με διαφορετικό τρόπο ΚΑΙ με το στίγμα του θηλυκού που ιεραρχεί τα δρώμενα με άλλα μέτρα και σταθμά.

Η ευαισθησία, η επιρροή, η φαντασία, η σημασία στη λεπτομέρεια, η προσδοκία, το συναίσθημα είναι χαρακτηριστικά που δεν αντιπαρατίθενται σ’ αυτά των ανδρών, αλλά τα συμπληρώνουν   και τα ολοκληρώνουν.

Θεωρώ εμπειρία ζωής τη συμμετοχή μου στα κοινά.  Ο κόσμος της πολιτικής δεν είναι όμορφος αγγελικά πλασμένος, θέλει στόχευση, δουλειά και κουράγιο, αγώνα και όραμα, ανοιχτά μάτια και αυτιά και γερό στομάχι. Απαλλαγμένη από τις τύψεις που τα στερεότυπα προσπαθούν να επιβάλλουν στην πολυάσχολη μητέρα (αγάπη και ενδιαφέρον εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους), με ζήλο και όρεξη, με στήριξη από τις οικογενειακές δομές και το έτερον ήμισυ όλα είναι δυνατά.

Πρέπει και μπορούμε να έχουμε ουσιαστική άποψη και παρέμβαση στην πορεία στην πορεία και την εξέλιξη του τόπου μας, του τόπου που ζούμε και μεγαλώνουν τα παιδιά μας.